muslimah version...

muslimah version...

my little model

my little model
Shaheera Qistina bergaya dgn smocking

page

Ringkasan tentang jahitan smocking



Funscrape.Com

Funscrape.Com | More Tinker Bell Comments




Smocking adalah jahitan tradisi turun temurn yang dijadikan hiasan pada pakaian kanak-kanak selalunya pada bahagian dada.Bergantung pada kreativiti seseorang jahitan smocking ini akan menghasilkan satu permukaan yang lebih menarik dan berwarna warni.....

jenis smocking yang biasa saya hasilkan adalah dari jenis cable,diamond,surface honeycomb dan trellis..
satu lagi corak smocking yang menarik dinamakan bargello smocking yang sesuai dijahit padafabric yang mempunyai corak yang padat...

untuk menaikkan lagi seri pada jahitan smocking ini, kita juga boleh menambahkan sulaman bullion dalam bentuk bunga ros dan sebagainya....

untuk para penggemar smocking gowns saya ingin berkonsi antara gambar2 smocking gowns yang ada dalam magazine smocking kesayangan saya....

SMOCKING DONE BY ME

SMOCKING DONE BY ME

dhania

dhania
muslimah version of smocked dress

NURUL'S DAUGHTER farah

NURUL'S DAUGHTER farah
farah is wearing a combination of bargello pattern and trellis

CT FAIROSE'S DAUGHTERS

CT FAIROSE'S DAUGHTERS
THEME OF MARRONE SMOCKING GOWNS

QEESYA IN BARGELLO SMOCKING

QEESYA IN BARGELLO SMOCKING

MAY Smocking orders

MAY Smocking orders

Friday, November 20, 2009

my smocking stuffs....

Hi rasanya cam lama dah tak update blog ni...agak busy lately ni...lagipun modem asik buat hal jer....Any way nak kongsi barang-barang yang saya guna dalam menjayakan project smocking saya......



Benang sulam DMC yang saya gunakan untuk jahit smocking pattern.selalunya saya gunakan minimum 3 lembar benang supaya pattern nampak tebal. satu design selalunya saya akan gunakan tidak lebih daripada 3 colour.....


Inilah pleater machine yang saya gunakan untuk buat pleating pada kain-kain tu.....mama saya dulu tak gunakan pleater ni tapi jahit jelujur je line by line.kalau nak guna cara tu lambat siap lah beb....dan memerlukan kesabaran yang tinggi...

Hah...inilah antara magazine smocking yang ada dalam simpanan saya untuk customer buat pilihan pattern mana yang diaorang suka....sesiapa yang nak belajar jahit smocking sendiri pun boleh beli jer magazine ni memang berbaloi......siap ada pola untuk baju sekali tu yang memudahkan kerja buat smocking ni.....memang saya suka sangat....
okay bagi yang gemar kan jahitan smocking ini dan ingin belajar hubungi saya kerana saya ada menyediakan smocking kit yang mudah untuk anda memulakan percubaan menjahit pakaian smocking untuk anak-anak anda sendiri.....