muslimah version...

muslimah version...

my little model

my little model
Shaheera Qistina bergaya dgn smocking

page

Ringkasan tentang jahitan smocking



Funscrape.Com

Funscrape.Com | More Tinker Bell Comments




Smocking adalah jahitan tradisi turun temurn yang dijadikan hiasan pada pakaian kanak-kanak selalunya pada bahagian dada.Bergantung pada kreativiti seseorang jahitan smocking ini akan menghasilkan satu permukaan yang lebih menarik dan berwarna warni.....

jenis smocking yang biasa saya hasilkan adalah dari jenis cable,diamond,surface honeycomb dan trellis..
satu lagi corak smocking yang menarik dinamakan bargello smocking yang sesuai dijahit padafabric yang mempunyai corak yang padat...

untuk menaikkan lagi seri pada jahitan smocking ini, kita juga boleh menambahkan sulaman bullion dalam bentuk bunga ros dan sebagainya....

untuk para penggemar smocking gowns saya ingin berkonsi antara gambar2 smocking gowns yang ada dalam magazine smocking kesayangan saya....

SMOCKING DONE BY ME

SMOCKING DONE BY ME

dhania

dhania
muslimah version of smocked dress

NURUL'S DAUGHTER farah

NURUL'S DAUGHTER farah
farah is wearing a combination of bargello pattern and trellis

CT FAIROSE'S DAUGHTERS

CT FAIROSE'S DAUGHTERS
THEME OF MARRONE SMOCKING GOWNS

QEESYA IN BARGELLO SMOCKING

QEESYA IN BARGELLO SMOCKING

MAY Smocking orders

MAY Smocking orders

Tuesday, November 22, 2011

bufday Qistina

Hari raya haji yang lepas we decided to celebrate skali birthday Qistina yg asalnya on the 3rdNovember so tak kisahlah we celebrate 3 days later ..So pada hari tersebut Qistina gayakan balik Smocking gown kepunyaan kakaknya Dhania semasa berumur 2 tahun..dhania skrg 9 yrs so baju tu masih elok walaupun selepas 7 tahun .Inilah kelebihan gown smocking yg dijahit sendiri kerana ianya boleh diturun temurunkan ...so jom tengok some of the pic yg sempat dirakamkan






Tuesday, October 18, 2011

new cotton available for orders

english cotton black/pink polkadot (booked)

jap cotton small pink flower 

jap cotton baby blue white  small polkadot

jap cotton pink white small polkadot

jap cotton blue with daisy flowers

jap cotton striking blue

jap cotton white with big roses greyish blue

english cotton pink with black polkadot
DEAR VIEWERS THOSE INHOUSE FABRICS MAY SUITS YOUR NEEDS FOR YOUR SMOCKING ORDERS..


Email me at Halizarahmat@gmail.com 
or 
sms 019=2284920

Friday, September 30, 2011

beading smocking

smocking dress juga sesuai dijadikan party dress atau pun utk flower girl. lebih lebih lagi jika ditambah  dengan beads .Dhania & Qistina menggayakan beading smocking yang dijahit di atas plain satin cotton.one thing I like abt this material ialah ianya lembut dan sungguh selesa dan lagi tidak perlu digosok walaupun selepas dibasuh kerana kesan kedut nya yang tidak begitu ketara jadi memudahkan kerja penjagaan gown ni sebenarnya he he...
So pada sesiapa yang berminat bolehlah hubungi saya melalui form yg disediakan atau lebih mudah sms jer okay

019-2284920

Tuesday, September 13, 2011

si comel bergaya n beraya dengan smocking gowns

si kembar kebanggaan my lovely customer Pn Warda Sain
 











Wednesday, August 24, 2011

picture smocking gowns yang dihasilkan utk Raya2011

Assalamualaikum semua...







diam tak diam tak lama lagi syawal bakal tiba dan tadaaa inilah hasil kerjatangan I utk digayakan oleh your cute little girls sempena raya 2011 nanti..terimakasih daun keladi pada semua yang menempah smocking gowns ini yer...buat maser ni I uploadkan yang ini dulu...yang lain akan menyusul kemudian....So Happy viewing and akhir kata SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN DARI SAYA......InsyaALLAH jumpa Lagi.......

Sunday, August 7, 2011

after raya Smocking projects..


 Smocking projects lagi utk lepas raya ni ...polkadot lagi..nampaknyer kain jap cotton polkadot mmg hot lah n i pun mmg suker nak buat smocking kat kain2 polkadot ni...tunggu lps raya nnti insyaAllah start wat pleating untuk kain2 ni . tks to Pn Zaritah yg telah menempah 2 helai utk her 4yrs old gurl n Pn Ummie yg tlh menempah 4 helai untuk her gurls age 5 yrs n her baby..

salam Ramadhan

Assalamualaikum to all viewers..

Hmm sekejapnyer dah 7 hari ummat Islam berpuasa ...Harapan Saya agar kita semua dapat menjalani ibadah ini dengan penuh sabar dan taqwa kepadaNYA..

Alhamdulillah batch pertama utk tempahan smocking telah selamat diposkan pada minggu pertama Ramadhan sebagaimana yang dijanjikan..Photo2 my smocking projects akan diuploadkan kemudian sbb kesuntukan masa..InsyaAllah akan update lagi...hu hu ...sementara itu saya masih dlm proses utk menyiapkan tempahan yg masuk selepas tarikh tutup aritu..hmm InsyaAllah by 3rd wk of Ramadhan siaplah...

By the way bagi yg telah menghantar fabric untuk tempahan after Rye n Rye Haji  terima kasih ya atas sokongan anda...

Ok...thanks for viewing...and thankyou for your good support...

Monday, July 4, 2011

dan lagi......

 
this one for puan Norizwati frm Subang Jaya for her newborn baby last mei 2011...she requested for size 5 mts but i think this gown will fits her daughter up to yr 1 insyaAllah..I m now working on her first daughter's gown which is 3 yrs old now same material but i'll put some frills on the collar for her.This material also is for CT Fairose's one year old daughter (my very supportive customer frm Labuan tks fairose)..Hers  is a full smock from the shoulder but with white collar with a little flower embroidery on it..hu hu i'll publish  them later . hope to finish another 4-5 gowns by the end of this week insyaAllah.. see ya..

Saturday, July 2, 2011

tadaaaaa...


dua gowns yang dah siap untuk my customer pn sarafieza  frm shah alam n pn latifah frm bangi...for your information all my tailormade smocking akan di pack kan dalam box cam dalam gambar tu...so sesuai sangatlah kalau u orang nak jadikan hadiah kan kan kan...hu hu..

Tuesday, June 28, 2011

koleksi smocking yg diturun temurunkan...

smocking dress ni skrg baby dhania pulak dah boleh pakai...7 years ago baju ni kakak dia shaheera lyana yang punyerrr  hu hu

Saturday, June 18, 2011

tersangatlah sibuknyer dengan smocking projek hu hu

tQ to Mawar from Kota bharu yg telah menempah these 4 gowns Alhamdulillah awak suker....InsyaAllah akak tunggu kain lagi daripada awak utk tempahan for raya haji pulak he he..
assalamualaikum...

lama tak update blog ni ...faham-faham jer lah ek sibuk bebenor rasernyer...most of the smocking yang u all tempah almost done tinggal kurang dari 10 helai lagi rasenyer the rest dh nak masuk the nxt step hu hu part cantum mencantum... nnti dah siap semua baru i nak kasi tengok hasilnyer kat u all...bukan apa sajer syok sendiri he he he. Meanwhile kat post ni ada a few design yang baru i siapkan mana tahu kalau ada sesiapa yang berkenan nak order untuk the next event lah pulak(of course for Hari raya orders dah pun ditutup)...Tapi kan bila bercakap pasal smocking dress ni bagi yang betul2 berminat memang diaorang ni termasuklah saya n my suku sakat mmg non stop suker jahit smocking ni lepas satu-satu tak jemu2...best tengok anak2 pakai baju smocking ni ya tak?
Baru-baru ni my pleating machine patah lah pulak...alamak memang frust giler... tapi dek kerana memang giler dengan smocking ni beli jugaklah lagi satu apa nak buat..takperlah janji puashati..kali ni I dapat beli yang super amanda punyer pleater ..47 jarum 1/2 pleat lagi halus ..

ok lah ni hasil jahitan yang dah siap baru-baru ni :






Thursday, April 28, 2011

Another Batch to do pleating for Raya Projects


Hi Everybody here are some more fabrics that I've received recently from my customers(some of them are for my own kids of course hi hi) and they are ready to be pleated ..For Your information I won't be excepting anymore new orders for Hari Raya as all bookings are already closed by end of april...(Anyway for those who are already my regular customer I'll still consider to smock for your girls don't worry he he)
Till then  see u all n have a nice weekend..


Friday, April 22, 2011

New Smocking design by me

Pattern ni I jahit dalam masa 3 hari n now dlm proses nak jadikan baju..this is for my gurl Dhania ..Dah siap nanti I'll show u all this Muslimah Smocking dress yang akan di gayakan oleh Dhania.. sekarang ni Dhania dah nak masuk 9 tahun so I memang nak train dia pakai long gown with long sleeves n of course tudung...For your information smocking dress ni kalau kita buat labuh memang looks nice on our kids ...wasalam .catch up with u all in my next post till then happy blogging...