muslimah version...

muslimah version...

my little model

my little model
Shaheera Qistina bergaya dgn smocking

page

Ringkasan tentang jahitan smocking



Funscrape.Com

Funscrape.Com | More Tinker Bell Comments




Smocking adalah jahitan tradisi turun temurn yang dijadikan hiasan pada pakaian kanak-kanak selalunya pada bahagian dada.Bergantung pada kreativiti seseorang jahitan smocking ini akan menghasilkan satu permukaan yang lebih menarik dan berwarna warni.....

jenis smocking yang biasa saya hasilkan adalah dari jenis cable,diamond,surface honeycomb dan trellis..
satu lagi corak smocking yang menarik dinamakan bargello smocking yang sesuai dijahit padafabric yang mempunyai corak yang padat...

untuk menaikkan lagi seri pada jahitan smocking ini, kita juga boleh menambahkan sulaman bullion dalam bentuk bunga ros dan sebagainya....

untuk para penggemar smocking gowns saya ingin berkonsi antara gambar2 smocking gowns yang ada dalam magazine smocking kesayangan saya....

SMOCKING DONE BY ME

SMOCKING DONE BY ME

dhania

dhania
muslimah version of smocked dress

NURUL'S DAUGHTER farah

NURUL'S DAUGHTER farah
farah is wearing a combination of bargello pattern and trellis

CT FAIROSE'S DAUGHTERS

CT FAIROSE'S DAUGHTERS
THEME OF MARRONE SMOCKING GOWNS

QEESYA IN BARGELLO SMOCKING

QEESYA IN BARGELLO SMOCKING

MAY Smocking orders

MAY Smocking orders

Monday, December 28, 2009

kain cotton yang masih ada untuk tempahan smocking/smocking kit

Salam atas permintaan yang menggalakkan di sini saya paparkan semula collections cotton yang masih ada dalam simpanan untuk tempahan smocking dan juga bagi yang berminat dengan smocking kit....




1) japanese cotton: jp001 AVAILABLE

2) japanese cotton: JP002 SOLD OUT

3) Japanese cotton: jp 003 SOLD OUT

4) Cotton Biasa: CB 001 SOLD OUT

5) Cotton Biasa: CB 002 AVAILABLE

6) Cotton Biasa: CB 003 SOLD OUT

Monday, December 21, 2009

smocking done by my sister azi

jahit smocking ni memang turun temurun daripada arwah tok mak ke my mum and now kitaorang adik beradik yang perempuan semuanya boleh jahit smocking except my youngest sister....even my sister in law wife pada my brother pun dah diajar oleh my mum sekarang ni...
okay recently my sister azie kirim gambar daughter dia pakai gown smocking yang baru dia siapkan.lawalah pulak bila jahit smocking atas kain tenun pahang.....


Wednesday, December 9, 2009

PLEATING SERVICE AVAILABLE HERE

PLEATING SERVICE IS ALSO AVAILABLE HERE AT RM10 per piece up to 24 rows.....

Sunday, November 29, 2009

gown for balqis again

Hi...

Okay dah pun siap smocking gown untuk Balqis lagi .Baju ni nak digayakan masa wedding kat rumah uncle dia this coming weekend. Alhamdulillah sempat siap sebelum kitaorang bercuti......

This time I buat matching small bag utk dia..biasalah budak perempuan memang suka nak melaram he he he...

baju ni I buat full smocking with some bullions.fabric yang digunakan adalah daripada jenis Us cotton..memang selesa untuk budak-budak.

lepas ni nak cantumkan baju Fifi pulak bargello smocking dia pun dah siap and next project ada 2 baju smocking untuk my auntie.dia suruh I buat baju tidur....n smocking atas kain chiffon pun tengah half way for my customer in Bangi....Hopefully I can manage my time well.....






Friday, November 20, 2009

my smocking stuffs....

Hi rasanya cam lama dah tak update blog ni...agak busy lately ni...lagipun modem asik buat hal jer....Any way nak kongsi barang-barang yang saya guna dalam menjayakan project smocking saya......



Benang sulam DMC yang saya gunakan untuk jahit smocking pattern.selalunya saya gunakan minimum 3 lembar benang supaya pattern nampak tebal. satu design selalunya saya akan gunakan tidak lebih daripada 3 colour.....


Inilah pleater machine yang saya gunakan untuk buat pleating pada kain-kain tu.....mama saya dulu tak gunakan pleater ni tapi jahit jelujur je line by line.kalau nak guna cara tu lambat siap lah beb....dan memerlukan kesabaran yang tinggi...

Hah...inilah antara magazine smocking yang ada dalam simpanan saya untuk customer buat pilihan pattern mana yang diaorang suka....sesiapa yang nak belajar jahit smocking sendiri pun boleh beli jer magazine ni memang berbaloi......siap ada pola untuk baju sekali tu yang memudahkan kerja buat smocking ni.....memang saya suka sangat....
okay bagi yang gemar kan jahitan smocking ini dan ingin belajar hubungi saya kerana saya ada menyediakan smocking kit yang mudah untuk anda memulakan percubaan menjahit pakaian smocking untuk anak-anak anda sendiri.....

Thursday, November 12, 2009

Another gown for Puan Anidah's daughter

Hi again....

As I promised before...this gown is for Puan Anidah's daughter....I've done full smocking pattern for her with some small beads on it....hope she'll like it..



Full smocking pattern adapted from my favourite smocking magazine:Australian smocking & embroidery



Front view

Description: fabric:floral english roses on normal cotton
simple collar
3/4 sleeves
size:5-6yrs





Back view

Wednesday, November 11, 2009

baju kurung with smocking on the sleeves

Hi Salam to all viewers..

Finally I've finished sewing baju kurung for my girl Dhania.I've created some smocking on the sleeves.....and my girl loves it.she said this baju kurung is for this coming Hari Raya Haji....another gown for puan Anidah is yet to be done..I will publish it soon...




smocking kit untuk mereka yang ingin belajar smocking

Salam ...

bagi mereka yang ingin cuba menjahit smocking kami juga ada menyediakan smocking kit yang mampu dibeli bagi menghasilkan pakaian smocking untuk anak-anak anda.
smocking kit ini mengandungi:

1 keping front skirt yang telah siap dikedutkan(pleat)untuk dijahit smocking
2 keping back skirt yang telah dikedutkan
1 front yoke(bahagian dada baju)
2 back bodice(bahagian belakang baju)
2 sleeves dan sleeve bands
collar dan neck binding
2 colour benang sulam
pattern smocking dan contoh gambar smocking yang telah siap
*fabric yang digunakan adalah daripada jenis english/japanese cotton
*Harga 1 kit bergantung kepada jenis kain dan saiz yang diperlukan
*Kami menyediakan smocking kit untuk pakaian smocking untuk peringkat
umur: 3-6 bulan/12bulan/2tahun/3-4tahun/5-6 tahun/7-8tahun


contoh fron skirt seperti yang dipaparkan di bawah:

Thursday, October 29, 2009

Smocking Gown for Puan Anidah's daughter

Hi all...

Below is the picture of a smocking gown done for my customer Puan Anidah.She was my classmate since primary school. During our school days I used to come over to her house and had lunch with her. I remembered her late mother used to serve us with 'tauhu' + cucumber with chilli sauce on it.(don't know whether she remembered or not. Till now I like to prepare this food once in a while for my own family )

I will deliver this gown personally to her this week end insyaAllah..hope she'll like it.And the most important thing is hopefully it fits her daughter well because I didn't know how big is her 5 year old girl.I just do the measurement based on the standard size for 5yrs old kid. I m still working on another gown for her daughter...


Front view :
Description about this gown
sleeve: 3/4
white collars with floral frilled ......
white saches at the back..
fabric: japanese cotton from http://butikdiesha.blogspot.com



smocking pattern with some bullions roses.....

Back view

Saturday, October 24, 2009

smocking orders.....

Dear smocking lovers...
Thank you for those who have place your new orders...here are some pictures on my current smocking projects to be finised before Aidil Adha...and a little present for my newborn niece already done....



Ordered by Puan Anidah from Alor Gajah Melaka..She ask me to sew 2 gowns for her 5 years daughter and deliver to her before Aidil adha....InsyaAllah I will dear...Another design will be shown later okay....

Ordered by Puan Shamrifah Putra Jaya to be delivered to her on December another one month to go....

This bargello pattern ordered by Puan Mega from Melaka for her 15mts daughter....she ordered 2 gowns and I have started the first one for her...another one will be shown later....
This cute little gown is a present for my newborn niece Nur Afina safia.I think she's almost 2 weeks old now....InsyaAllah I will pay her a visit after all my kids finish their exams...

Please watch out my next post for smocking design on baju kurung's sleeve.........I am working on it...

Friday, October 16, 2009

Japanese cotton for my newborn niece

This morning I went to shop around at The Mines shopping fair to get some chiffon for my niqab project and suddenly I came accross this lovely japanese cotton.So I decided to buy it and I will start to smock one gown for my newborn niece.I hope my sister will like it.

Thursday, October 15, 2009

smocking gown yang dah siap...

Yes! Alhamdulillah siap pun smocking gown ni yang ditempah oleh my sister inlaw Effa untuk her daughter Balqis untuk digayakan masa wedding ceremony her husband's cousin this 24th oct....After this nak siapkan 4 helai lagi.Hopefully semuanya berjalan lancar.....


stock available for smocking gowns order....

Hai semua di sini ingin saya paparkan sebahagian koleksi kain yang ada dalam simpanan saya bagi anda yang berminat untuk membuat tempahan pakaian smocking untuk kanak-kanak.Sebahagian daripada kain-kain ini ada yang dibekalkan oleh rakan-rakan blogger seperti 'diesha'.saya juga sedang menunggu beberapa design kain japanese cotton lagi daripada beliau.tq diesha..I memang suka kain-kain yang u bekalkan. Okay tempahan untuk smocking dress telah dibuka semula selepas hampir sebulan beraya . Bagi yang telah membuat tempahan terima kasih banyak-banyak.Harap sabar menunggu baju-baju tu siap okay maklumlah handmade ambik masa sedikit. Jangan lupa hantarkan e-mail anda untuk tempahan dan bagi yang berada di sekitar cheras/kajang/hulu langat boleh datang sendiri kerana bersama saya terdapat banyak koleksi Country bumpkin magazine yang memaparkan pattern smocking untuk anda membuat pilihan..


Japanese Cotton Code:MSW 671


Japanese Cotton Code:MSW 672


Japanese Cotton Code:MSW 673


Japanese Cotton Code:MSW 674

Cotton Biasa Code:MSW 675


Cotton Biasa Code: MSW 676


Cotton Biasa Code: MSW 677


Cotton Biasa Code: MSW 678

Cotton Biasa Code:MSW 679

Untuk makluman para pengunjung semua harga tempahan pakaian smocking ini bergantung pada size ,jenis cotton dan pattern smocking yang dipilih. Untuk pengetahuan anda juga sehelai gown smocking yang cukup kembang menggunakan kain yang mempunyai bidang 45" di front and back skirtnya..

Friday, October 9, 2009

My Daughter n Niece in smocking dress.....

This is a ready made smocking bought by my mum for my niece amira sofea masa umur dia 5-6 bulan kot....
This smocking gown was done 3 - 4 days before Hari Raya .Alhamdulillah sempat jugak siapkan untuk anak sendiri......
Inilah foto my niece wearing baby doll smocking gown pada pagi raya yang lepas also done by me.......pattern dia simple tapi I buat double layer smocking so nampak rapat-rapatlah dia nyer design....
Sori gambar ni blur sikit....kalau nak tahu pattern ni tak sempat siap...I cuma buat bahagian atas n bawah jer tengah-tengah kosong he he tapi dah siap cantum kira okay lah tu....nanti bahagian tengah I plan nak tampal dengan bunga reben timbul kot insyaAllah...

Untuk semua yang meminati pakaian smocking untuk kanak-kanak ini nantikan koleksi terbaru smocking kami yang akan dipaparkan dari masa ke semasa.....